Burnice Hiwat

In 2014 verschijnt de bundel Ode aan, het afscheidskado van stadsdichter Daniël Dee. Rotterdamse dichters brengen daarin een poëtische ode aan Rotterdammers. Bij de presentatie betovert Burnice Hiwat mij én de zaal met haar voordracht. 

Interview

Sindsdien vergat ik haar niet meer. Als dichter noemt ze zich Bnice. Ik portretteerde en interviewde haar voor Gers! Magazine #15.


aanhalingstekens-website

Bnice zegt wat Burnice Hiwat (‘s Hertogenbosch, 1981) schrijft. Ze komt als dichter uit de spoken word traditie. Daarnaast is ze voice-over, want “gezegend met een fijne stem”.

Het uitvliegen moest noodgedwongen literair. Dat komt door haar strenge opvoeding. “Wat ik niet mocht, beleefde ik op papier. Zo kon ik toch mezelf zijn en mijn eigen stem vinden. Ik wilde als vrije vogel gewoon buiten zijn en dat mocht niet. Door het schrijven kon ik me in gedachten vrij voelen. Toen kwam ik erachter dat ik ervan hou om mensen te laten weten dat ze een eigen ik hebben. En dat ze daar meer naar mogen luisteren.

“Daar gaat dit gedicht ook over. Het gaat over een klein meisje dat ouder wordt en moet leren inzien wie ze is. Het gaat om eigenwaarde: zorg voor jezelf, weet wie je bent, behoud je waarde. Die moet je zelf leren kennen om die ook uit te kunnen stralen. Die energie zien mensen eerder dan alleen omdat je opvallend of mooi bent.

Er komt moois aan: Bnice met een orkest. “Tekst combineren met muziek komt ook goed binnen. Daar ben ik nu mee bezig. Een heel orkest maakt het helemaal af. Daar kijk ik naar uit.

Meer over en van Bnice lees je op bnicepoetry.nl.


Gedicht

Het thema van Gers! #15 is zorg. Het gedicht dat Burnice aanlevert is gericht aan een klein meisje. In kinderlijk eenvoudige taal brengt ze het meisje een volwassen boodschap: zorg goed voor jezelf.


aanhalingstekens-website

Mooi meisje
Geniet van jouw ijsje.
Straks word jij een dame.
Voor menstruatie
Hoef je je niet te schamen.
Nu ben jij een vrouw
Hou van jezelf
Jij bent goud.
In jou leeft een godin.
Kom op voor jezelf
Als een heldin!
Praat tot je Eigen Ik
Maak met haar een klik.
Wees een vriendin
Op wie je kunt vertrouwen.
En hou de handen gevouwen.
Draag vol waarde een ring
Heb zelfwaardering.
Gaat het even niet
Zorg voor jezelf.
Kom weer op kracht.
Er is een koningin in jou
Die op jou wacht.
Want zij weet het:
Zelfkennis is macht.
Dus prachtig meisje
Geniet van jouw paradijsje.
Moeder Aarde zal jou veel laten zien.
Maar 1 ding moet jij zelf leren inzien.
Jij bent een Queen.

Geef een antwoord