5 redenen om op straat dichterbij te komen

Het motto van Robert Capa was: if it’s not good enough you were not close enough. Capa was mede-oprichter van het befaamde fotobureau Magnum en één van de beste nieuws- en oorlogsfotografen ooit. Dat is natuurlijk wat anders dan gewoon voor de lol met je camera de straat op gaan, maar toch: kom eens dichterbij!

Als je dichterbij komt zie je meer, ruik je meer, hoor je meer. Dat snapt iedereen. Maar veilig verborgen achter een grote camera lijkt dit ineens heel moeilijk. Maar dat is het niet! Gewoon gaan lopen. Naar je onderwerp toe. Hup! Hieronder lees je waarom.

20131216-rotterdam-31Reden 1: omdat je geen telelens gebruikt

Nee, nee, nee! Je gaat dus niet (nee, echt niet!) met een telelens de straat op. En dan stiekem vanaf twintig meter een patat-etende oude vrouw fotograferen zeker. Dat is meer iets voor paparazzi en vogelaars.

Nee op straat gebruik je een korte lens. Dus maximaal 50mm, maar het liefst korter. Lenzen met een kortere brandpuntsafstand hebben een grotere beeldhoek en geven veel meer diepte in je beeld. Hierdoor trek je de kijker echt het beeld in. Als jij als fotograaf dichtbij bent, is de kijker dat ook.

Kijk eens naar het werk van Bruce Gilden en Mark Cohen. Kijk eens hoe dichtbij zij komen met hun camera. En vraag je af wat dat doet met je kijkervaring.

20150123-kauwgom-1000Reden 2: kijken wordt zien

Als je dichtbij komt zie je meer. Ja, zo simpel is het echt. Je kunt ergens van een afstandje naar kijken, maar als je dichterbij komt zie je het ook echt.

Dus hup, op je onderwerp af! Je ziet details die anders verborgen blijven. Er vallen je ineens dingen op die je eerst helemaal niet zag.

Reden 3: mooie zonsondergangen zijn voor ansichtkaarten

Je kent ze wel: foto’s van spectaculaire zonsondergangen boven de stad, van prachtige architectuur, van weidse landschappen. Allemaal prachtig, maar waar is de ziel in die foto’s?

Typ voor de lol in Google Images eens Rotterdam als zoekterm in. Wat zie je? Allemaal prachtige stadsgezichten. De één nog spectaculairder dan de ander. Maar helaas ook allemaal even inwisselbaar.

Koop voor die plaatjes lekker een setje ansichtkaarten, zou ik zeggen. Daar voegt jouw foto niets meer aan toe. Dus kom dichterbij! Ik wil van die gebouwen de stenen kunnen ruiken, de mensen kunnen horen, de sporen van hun bestaan kunnen zien.

20161118-regenpijp-1000Reden 4: zoek de abstractie

Leuk hoor, het grote geheel. Kan prachtig zijn. Maar als je dichterbij komt zie je ineens patronen en structuren die ver weg nog voor je verborgen bleven.

Zoek dus de abstractie! Abstractie betekent letterlijk weglaten. Hoe meer je weglaat, hoe beter je ziet wat er over blijft. Je raakt tot de kern, simpelweg door dichterbij te komen.

Je ziet plotseling de structuur van materialen en overal vind je kleine abstracte Mondriaantjes. Het zal je verbazen hoeveel mini-schilderijtjes er tevoorschijn komen als je maar dichtbij genoeg komt!

Reden 5: zoek het verhaal in het kleine

De stad zit vol verhalen. Kleine anekdotes, maar ook grootse en meeslepende avonturen. En de stad geeft ze prijs.

Als je dichtbij genoeg komt, zie je overal de sporen van verhalen. Achter die kleine dingen gaan mensenlevens schuil. Grote en kleine onvertelde verhalen, waar we alleen maar naar kunnen raden.

Maak eens een foto die vragen oproept, waarachter lijden of avontuur schuilgaat. Gewoon door dichterbij te komen en iets kleins te fotograferen.

20161118-zakdoekje-1000

Geef een antwoord