Inhoud

Trainen met een hartslagmeter

  1. Slavendrijver of trainingsmaatje?
  2. Waarom trainen met een hartslagmeter?
  3. Formule van Karvonen
  4. Trainingszones

Trainen met een hartslagmeter...

HOME >>>

4. Trainingszones

Over de waarde van de formule van Karvonen zijn de meeste specialisten het inmiddels wel eens. Over de exacte invulling ervan is men dat echter niet.

Neem bijvoorbeeld de lange, langzame duurloop. De in de mij bekende literatuur gegeven richtlijnen variëren van een intensiteit van 60% tot 72%. Dat zou voor mij betekenen dat ik de lange duurloop op een hartslag van 137, maar ook op een hartslag van 154 zou mogen lopen.

Belangrijk is dat je wanneer je afgaat op literatuur of schema's van anderen weet voor welke doelgroep die schema's zijn gemaakt. Topatleten zijn in staat veel langer inspanningen bij een hoge intensiteit vol te houden en kunnen dus bij hogere hartslagfrequenties trainen.

De hieronder vermelde trainingszones zijn ontstaan door mijn persoonlijke invulling van de Formule van Karvonen. Die persoonlijke invulling is gebaseerd op wat de literatuur hierover zegt en is aangepast aan mijn persoonlijke omstandigheden en ervaring met het lopen met een hartslagmeter.

Zo is gebleken dat de trainingszones uit Beter trainen met de hartslagmeter - Paul van den Bosch voor mij te hoog zijn. Ik moet te hard lopen om de voorgeschreven hartslagen te halen. Fysiek kan ik het bij voldoende rust misschien wel aan, maar ik krijg het niet voor elkaar die extra rust in te passen in de rest van mijn dagelijks leven.

Hier volgt nog eens de Formule van Karvonen en daarna de op die formule gebaseerde trainingszones:

Formule van Karvonen:
HFopt = HFrust + (HFmax - HFrust) * X%

Trainingsvorm

Intensiteit

hersteltraining

58 - 62%

langzame duurloop

60 - 67%

extensieve duurloop

65 - 78%

snelle duurloop

77 - 85%

intervaltraining

82 - 95%

 

<<< 3. Formule van Karvonen