Inhoud

Trainen met een hartslagmeter

  1. Slavendrijver of trainingsmaatje?
  2. Waarom trainen met een hartslagmeter?
  3. Formule van Karvonen
  4. Trainingszones

Trainen met een hartslagmeter...

HOME >>>

1. Slavendrijver of trainingsmaatje?

Ja! Ik train met een hartslagmeter ja! Hij is mijn beste trainingsmaatje, liegt niet, adviseert gevraagd en ongevraagd en heeft altijd gelijk. En toch...

de hartslagmeter is "slechts" een hulpmiddel. Er zijn van die dagen dat het niet wil vlotten en hij aangeeft dat ik eigenlijk een stapje harder moet. Jammer dan... geen zin is geen zin, je mag al blij zijn dat ik hier überhaupt loop! Toch??? We zijn geen slaaf van een klokje, al kan het dan wat meer dan een gewoon klokje.

Als ik verstandig train is mijn hartslagmeter een belangrijke adviseur. Verstandig trainen betekent hier dat ik niet te hard train, maar toch zo hard dat ik mijn doelen bereik. Voor een marathon moet je nu eenmaal veel kilometers maken en dat kan alleen maar als je tijdens al die kilometers niet al te veel van je gestel vergt.

Toch wil ik - en met mij vele anderen - de marathon zo snel mogelijk afleggen. Zo hard mogelijk trainen dus! En daar wordt het tricky... Hoe train je zo hard mogelijk zonder in al die wekelijkse kilometers geblesseerd te raken? Hoe weet je dat je hard genoeg traint? Hoe weet je dat je voldoende rust in acht neemt, ook tijdens sommige trainingen?

Het zal duidelijk zijn... de hartslagmeter geeft me die informatie feilloos. Wat ik daarop aflees is waar! De hoogte van mijn hartslag geeft exact weer welke inspanning ik lever en daarmee weet ik ook welk aspect van mijn lopen ik aan het trainen ben.

2. Waarom trainen met een hartslagmeter? >>>