Inhoud

Trainen met een hartslagmeter

  1. Slavendrijver of trainingsmaatje?
  2. Waarom trainen met een hartslagmeter?
  3. Formule van Karvonen
  4. Trainingszones

Trainen met een hartslagmeter...

HOME >>>

2. Waarom trainen met een hartslagmeter?

Er zijn veel trainingsschema's te vinden in de literatuur en op het internet waarin keurig per training staat aangegeven hoe lang of hoe ver en in welk tempo je moet lopen. Dat zijn toch prima schema's? Waarom zou ik dan overwegen om gebruik te maken van een hartslagmeter?

Ja, dat zijn inderdaad prima schema's. Zolang je met die schema's verstandig en vooral flexibel omgaat word je er zeker niet slechter van. Als je je goed voelt bij die schema's moet je ze vooral blijven gebruiken! Trainen voor de marathon moet wel leuk blijven anders is het niet vol te houden. Je hartslagmeter kan je bij deze schema's wel feilloos vertellen hoe je ervoor staat!

Wanneer je je strikt aan het juiste tempo houdt kun je aan je gemiddelde hartslag bij dat tempo zien of je vorderingen maakt. Training zorgt ervoor dat je bij dezelfde hartslag meer kan of dat je hetzelfde kan bij een lagere hartslag. In de loop van de weken zou het dus zo moeten zijn dat je bij een steeds lagere hartslag je duurloopjes in hetzelfde tempo kunt afleggen.

En wat als je je een dag niet zo fit voelt en je wilt wel gaan trainen? Ga je dan geforceerd proberen het voorgeschreven tempo te halen? Ook hier geldt weer: het moet wel leuk blijven. Wanneer je trainingsschema voorschrijft met een bepaalde hartslag te lopen hoef je je lichaam niet te foppen met een op dat moment onverantwoord hoog tempo.

Lopen op je hartslagmeter zorgt ervoor dat je altijd traint met de juiste intensiteit om het gewenste trainingseffect te bereiken. Dat betekent dat je toch goed hebt getraind op een "slechte" dag waarop je weliswaar minder snel hebt gelopen dan je van plan was, maar wel met de juiste intensiteit. En op topdagen mag je gerust wat sneller lopen zonder dat je jezelf daarmee sloopt.

Het principe is zeer eenvoudig: de hoogte van je hartslag geeft aan hoe hard je lichaam werkt om een bepaalde inspanning te leveren. Hoe hard je je lichaam wilt laten werken hangt af van je trainingsdoel en van je fitheid. Wanneer je nauwelijks aan sport doet of hebt gedaan is het zeer onverstandig te trainen bij een hoge hartslag.

De vraag is dan natuurlijk: bij welke hartslag moet ik dan trainen? Dat ligt helemaal aan de mate van fitheid en het doel van de training. Wil je alleen maar afvallen? Wil je topfit worden voor een snelle 5km-wedstrijd? Wil je je eerste marathon lopen? Wil je je PR verbeteren op de marathon?

Als het doel van het sporten bekend is, dan nog is niet elke training hetzelfde en dient niet elke training hetzelfde trainingsdoel. Voor de marathon geldt - net als voor elke middellange en lange afstand - dat een groot uithoudingsvermogen gepaard dient te gaan met snelheid. Het zal duidelijk zijn dat je die niet op dezelfde manier traint.

<<< 1. Slavendrijver of trainingsmaatje?

3. Formule van Karvonen >>>